Open Nav

Krajta tygrovitá tmavá
(Python molurus bivittatus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Krajta tygrovitá tmavá

  • Domovina

    Čína, Barma, Laos, Malajsie a Indonésie

  • Biotop

    džungle, tropické lesy

  • Potrava

    savci

  • Velikost

    hmotnost až 100 kg
    délka až 8 m

Tato krajta je třetí nejmohutnější současný druh hada. Zbarvení se liší podle oblasti, kde had žije, všechny formy mají na temeni hlavy kresbu šípovitého tvaru. Její pružné tělo obsahuje přes 600 obratlů. Potravu vyhledává pomocí termoreceptorů, umístěných na horním a spodním pysku. Kořist sevře smyčkami těla a udusí, polyká ji vcelku. Patří mezi samotáře, plazi se vyhledávají pouze v období rozmnožování. Samice snáší až 100 vajec. Snůšku obtočí svým tělem a udržuje kolem nich teplotu 28-35 oC. Mláďata po vylíhnutí měří 50 cm.

Zajímavosti:
- v JV Asii jsou tyto krajty důležitou součástí lidského jídelníčku
- velcí jedinci dokážou ulovit i dospělého levharta.

Ochrana druhu:
Jeden z ohrožených živočišných druhů světa.


Krajta tygrovitá tmavá

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín