Open Nav

Kondor krocanovitý
(Cathartes aura)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kondor krocanovitý

  • Domovina

    jih USA, Střední a Jižní Amerika

  • Biotop

    lesy sousedící s otevřenou krajinou

  • Potrava

    mršiny

  • Velikost

    hmotnost 0,8-2 kg
    délka 64-81 cm

Kondory najdeme pouze na západní polokouli, kde ekologicky zastupují supy. Skvěle plachtí, z výšky hledají mršiny zvířat. Péči o peří věnují spoustu času. Často se sluní, paprsky působí na keratin v peří a pomáhá obnovovat tvar letek. Pelichání je velmi pomalé, výměna letek trvá i několik let. Jsou to společenští ptáci, hejno čítající až 50 jedinců nocuje na jednom stromě i po několik generací. Samice snáší 2 vejce, vylíhlá mláďata krmí oba rodiče. Na hnízdě jim potravu vyvrhují z volete.

Zajímavosti:
- díky výbornému čichu bývá u mršin jako první. Je však bázlivý a nechá si jinými druhy snadno odehnat.
- dokážou se "nacpat" tak, že nemohou vzlétnout a musí několik hodin počkat, až vytráví.

Ochrana druhu:
Není ohrožen.

Kondor krocanovitý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín