Open Nav

Kolpík africký
(Platalea alba)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kolpík africký

  • Domovina

    subsaharská Afrika, Madagaskar

  • Biotop

    mělká jezera, pomalu tekoucí vody

  • Potrava

    hmyz, korýši, měkkýši

  • Velikost

    hmotnost 1,8 kg
    výška 90 cm

Kolpík africký je typickým dlouhonohým brodivým ptákem. Stejně jako ostatní kolpíci i on je dobře rozpoznatelný podle lžícovitého zobáku. Jsou to tišší ptáci, mimo hnízdění žijí samotářsky, v párech nebo v hejnech. Samička snáší 2-4 vejce, mláďata se líhnou po 26 dnech. Partneři mají své úkoly rozděleny, oba se střídají při sezení na vejcích nebo krmení mláďat. O ta pečují 30 dnů.

Zajímavosti:
- při vylíhnutí mají kolpíci krátký úzký zobák. Až s přibývajícími dny se začíná prodlužovat a přeměňovat, typickou „lžíci“ má v měsíci života.

Ochrana druhu:
Není ohrožen.

Kolpík africký

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín