Open Nav

Klaun očkatý
(Amphiprion ocellaris)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Klaun očkatý

  • Domovina

    Tichý a Indický oceán, Velký bariérový útes

  • Biotop

    útesové moře

  • Potrava

    plankton

  • Velikost

    8-12 cm

Pro tyto klauny je typická oranžová barva se třemi bílými pásy. Žijí samostatně nebo v párech, vždy však v úzké symbióze se sasankou. Neustále ji brání nejen proti jedincům vlastního druhu, ale i proti daleko větším rybám. S odolností proti jedu sasanky se nerodí, proto musí být při obsazení sasanky velmi opatrní. Své jikry nalepují na útes, kde se po týdnu líhnou larvy. Ty ve volném moři plavou jen 10-14 dní. Pak si najdou svoji sasanku a usadí se.

Zajímavosti:
- klauni jsou hermafroditi, všichni se vylíhnou jako samečci a v samičky se přemění teprve na vrcholu své životní dráhy
- samička je schopná rozeznat svého partnera i po měsíčním odloučení.

Ochrana druhu 
Není ohrožen.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín