Open Nav

Kladivouš africký
(Scopus umbretta)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kladivouš africký

  • Domovina

    subsaharská Afrika, Madagaskar, JZ Arábie

  • Biotop

    mokřady

  • Potrava

    žáby drápatky rodu Xenopus, korýši, rybky, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 415-430 g
    výška 50-56 cm

Tento zástupce brodivých ptáků připomíná na první pohled malého čápa. Kladivouš africký má ovšem nezaměnitelný tvar hlavy, která z boku připomíná kladivo. Tento útvar je tvořen z peří. Žije v párech. Ptáci společně staví z větví, bahna a trávy hnízdo ve tvaru koule a o průměru 1-1,5 m. Skládá se až z 8000 větví, uvnitř je dutina s přístupovým tunelem vymazaným blátem. Vchod do hnízda je zespodu. Samička snáší 3-6 vajec, mláďata se líhnou po 28-32 dnech.

Zajímavosti:
- kladivouši používají stále stejné hnízdo, každý rok jej vždy o něco zvětší
- jeho hnízdo patří k největším ptačím stavbám na světě.

Ochrana druhu
Není ohrožen.


Kladivouš africký

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín