Open Nav

Kasuár přilbový
(Casuarius casuarius)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kasuár přilbový

  • Domovina

    Nová Guinea a SV Austrálie

  • Biotop

    deštný prales

  • Potrava

    ovoce, bobule, semena, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 45-70 kg
    výška 170 cm

Kasuár je po pštrosovi druhý nejtěžší pták na světě. Charakteristickým znakem je kostěný výrůstek na hlavě. Slouží jako ochrana hlavy, když se pták prodírá podrostem, a také k rozhrabávání spadaného listí a půdy při hledání potravy. Samice jsou větší a barevnější než samci. Kasuáři jsou to samotáři, samec se se samicí potkává pouze v období páření. Samička snáší 3-8 vajec, na kterých 50 dnů sedí pouze samec. Sám také pečuje o vylíhlá mláďata.

Zajímavosti:
- výborně plave, dokáže přeplavat řeku i menší jezero
- drápy na jeho prstech dosahují délky až 12 cm, může tak být velmi nebezpečný
- na Nové Guinei se peří kasuárů používá jako platidlo.

Ochrana druhu
Jeho počty nyní prudce klesají z důvodu kácení pralesů.

 

Kasuár přilbový

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín