Open Nav

Kachna divoká
(Anas platyrhynchos)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Kachna divoká

  • Domovina

    Evropa, Severní a Střední Amerika, severní Afrika

  • Biotop

    zákoutí rybníků, jezer, řek, močálů

  • Potrava

    rostliny, hmyz, tráva

  • Velikost

    hmotnost 0,8-1,6 kg
    délka 50-60 cm

Kachny divoké patří do velké skupiny vrubozobých ptáků. Samec ve svatebním šatu je nepřehlédnutelný, doslova září barvami. Naopak samičky mají nenápadné hnědavé zbarvení.  V létě kačeři přepelichají a vypadají téměř stejně jako kachny. Žijí v párech, zpravidla je však tvoří jen na jeden rok. Kačer má za úkol výběr místa pro hnízdo, jeho stavba je však záležitostí kachny. Snáší pak do něj 4-13 vajec, na kterých sama sedí 27-28 dní. Kachňata se  pouze sama. Kachňata jsou nekrmivá mláďata, kachna je brzy odvádí na vodu. Stará se o ně po dobu 2 měsíců. 

Zajímavosti:
- archeologické výzkumy ukazují, že již staří Egypťané chovali kachny divoké jako domácí zvířata
- typické kachní kvákání vydávají pouze kachny, kačeři se ozývají jen sípavým "rrep - rrep".

Ochrana druhu
Není ohrožena.


Kachna divoká

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín