Open Nav

Ibis šedokřídlý
(Theristicus melanopis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ibis šedokřídlý

  • Domovina

    Argentina, Bolivia, Chile, Ekvádor a Peru

  • Biotop

    mokřady, pastviny

  • Potrava

    červi, hmyz, žáby, hlodavci

  • Velikost

    hmotnost 1,5 kg
    výška 71-76 cm

Ibisi jsou středně velcí ptáci s delšíma nohama, dlouhým krkem a zobákem zahnutým dolů. Všechny druhy mají na hlavě lysá místa nebo kožovité záhyby. Obě pohlaví jsou stejně zbarvena, samci bývají větší. Ibis šedokřídlý se vyskytuje ve dvou formách. Severní najdeme ve vyšších polohách andského podhůří, jižní forma žije v nižších polohách. Během zimního období jižní forma migruje do pamp v Argentině, severní forma je stálá. Patří mezi společensky žijící ptáky, nejčastěji tvoří hejna čítající 12 ptáků. Hnízdí však ve velkých koloniích. Ke stavbě hnízda páry používají suché větve, trávu a rákosí.

Zajímavosti:
- jejich chilské jméno zní "bandurria"
- v jižní Chile je lze vidět přímo uprostřed měst, v argentinské Patagonii často navštěvují pastviny kolem statků.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Ibis šedokřídlý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín