Open Nav

Husovec stračí
(Anseranas semipalmata)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Husovec stračí

  • Domovina

    severní Austrálie, jižní Nová Quinea

  • Biotop

    záplavové území tropických řek

  • Potrava

    tráva, semena

  • Velikost

    hmotnost 2-2,8 kg
    délka 70-90 cm

Husovec stračí je vývojově nejpůvodnější známá husa. Ze všech vrubozobých je nejlépe přizpůsoben životu na souši. Hřaduje na stromech. V době rozmnožování společně hnízdí 1 samec a 2 samice. Ty do jednoho hnízda snášejí 5-11 vajec, na sezení se podílejí všichni tři. Hnízdo z různé vodní vegetace staví na vodě. Mláďata se líhnou po 25 dnech. Husovec je jediným vrubozobým ptákem, který mláďatům přináší potravu ve špičce zobáku a nechává ji sezobávat. O mláďata pečuje po dobu 3 měsíců.

Zajímavosti:
- na rozdíl od ostatních vrubozobých nemá prsty spojené plovací blánou.

Ochrana druhu:
V 19. století hnízdil početně v jižní a východní Austrálii, vlivem vysušování bažin a lovu zmizel. V jihovýchodní Austrálii však byl úspěšně znovu vysazen. Nyní je poměrně početný.

Husovec stračí

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín