Open Nav

Husa tibetská
(Anser indicus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Husa tibetská

  • Domovina

    Mongolsko, Čína, Tibet

  • Biotop

    stepní jezera ve výškách 4000-5000 m n.m.

  • Potrava

    zelené části rostlin

  • Velikost

    hmotnost 2-3,2 kg
    výška 69-85 cm

Husa tibetská žije v menších skupinách nebo koloniích. Patří mezi tažné ptáky, na zimu migruje do nížinných bažin severní Indie. Při zpáteční cestě do Mongolska startuje na úrovni hladiny Indického oceánu v nulové nadmořské výšce a přelétá nad hřebeny Himálaje. Náročnou pouť urazí velmi rychle a navíc vlastními silami bez pomoci větru. Husy tibetské se normálně pasou ve dne, pokud jsou však pronásledovány, stávají se nočními ptáky a ve dne odpočívají na nedostupných vodách. Samice do hnízda na zemi snáší 2-8 vajec, mláďata se líhnou po 30 dnech.

Zajímavosti:
- při tahu létají ve formaci písmene V, ve vedení se po 4-5 minutách střídají
- při přeletu vysokých hřebenů Himálaje podávají výkon, jaký nemá v ptačí říši obdoby.

Ochrana druhu
Není ohrožena.

Husa tibetská

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín