Open Nav

Hroznýš královský
(Boa constrictor)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Hroznýš královský

  • Domovina

    od Mexika po Argentinu

  • Biotop

    tropické deštné lesy

  • Potrava

    hlodavci, ptáci, opice, aguti

  • Velikost

    hmotnost 27 kg
    délka 0,5-3 m

Zbarvení hroznýše královského je velmi variabilní, rozeznáváme 10 poddruhů. Při lovu se řídí hlavně zrakem a čichem. Patří mezi škrtiče, svoji kořist ovíjí a dusí tlakem smyček těla. Ulovené zvíře polyká vcelku, vždy hlavou napřed. Kromě období páření dává přednost samotářskému životu a loví hlavně v noci. Po páření zůstávají vejce v těle samice. Po 120-200 dnech rodí 20-60 živých, plně vyvinutých mláďat. Každé z mláďat měří kolem 50 cm. Po několika měsících již měří přes jeden metr.

Zajímavosti:
- hroznýši a krajty patří k nejprimitivnějším současným hadům. Důkazem jsou zbytky zadních končetin na jejich těle, které jim zůstaly po čtyřnohých předcích (podobali se dnešním ještěrům) 
- hlasitě syčí, když se cítí ohrožen. Zvuk je slyšet až na vzdálenost 30 metrů.

Ochrana druhu
Není ohrožen. 

Hroznýš královský

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín