Open Nav

Gibon stříbrný
(Hylobates moloch)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Gibon stříbrný

  • Domovina

    Jáva

  • Biotop

    tropický les

  • Potrava

    plody, listy

  • Velikost

    hmotnost 6,5-8 kg
    délka 48-56 cm

Tento druh gibona žije pouze na indonéském ostrově Jáva. Je dokonale přizpůsoben k životu v korunách stromů. Pohybuje se zde tzv. brachiací – z větve na větev přeskakuje zavěšen za dlouhé paže. Jedním skokem překoná vzdálenost až 10 m. Žije v rodinách tvořených rodiči a různě starými mláďaty. Po březosti 7 měsíců přichází na svět jediné mládě, s rodiči zůstává do svých 8 let. Každá rodinná tlupa žije v určitém teritoriu, své území si označují houkavým zpěvem. Ten je pro každé zvíře identický, zároveň tak slouží k udržování kontaktu mezi členy rodiny.

Zajímavosti:
- v případě potřeby přebíhá po větvích vzpřímeně a rovnováhu udržuje rozpaženými pažemi.

Ochrana druhu
Velmi ohrožený druh, vzácně chován i v zoo.

Gibon stříbrný

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín