Open Nav

Dvojzoborožec žlutozobý
(Buceros bicornis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Dvojzoborožec žlutozobý

  • Domovina

    tropická jižní a JV Asie

  • Biotop

    tropické lesy

  • Potrava

    plody, fíky, menší savci, ještěrky, hmyz

  • Velikost

    Hmotnost 2,1-3,4 kg
    Délka 95-105 cm

Tento nádherný druh je největším zástupcem čeledi zoborožcovitých. Jeho nejnápadnějším znakem je masivní žlutočerná helmice a obrovský zobák. Samice je menší než samec. Navíc má bílou oční duhovku, samcova duhovka je červená. Zoborožci hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kudy jí po celou dobu hnízdění podává čerstvě sehnanou potravu.

Zajímavosti:
- v době námluv se samci ozývají daleko slyšitelným hlasem připomínajícím hýkání osla
- tito dvojzoborožci létají málo a těžkopádně. V korunách stromů nejčastěji poskakují z větve na větev.

Ochrana druhu
Početní stavy se rok od roku snižují. Na vině je především ztráta přirozeného prostředí a neutuchající lov. 

Dvojzoborožec žlutozobý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín