Open Nav

Dvojzoborožec nosorožčí
(Buceros rhinoceros)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Dvojzoborožec nosorožčí

  • Domovina

    Indonésie, Malajsie

  • Biotop

    stálozelené lesy

  • Potrava

    plody, fíky, pupeny, drobní obratlovci, hmyz

  • Velikost

    Hmotnost 2-3 kg
    Délka 42-50 cm

Dvojzoborožec nosorožčí je druhý největší stromový zoborožec. Stejně jako ostatní zoborožci žije v párech nebo malých rodinách, tvořených rodiči a jejich mláďaty. Hnízdění probíhá v dutině stromu. Samice se uvnitř dutiny zazdí směsí z měkkého ovoce, trusu a zeminy a nechá ve vletovém otvoru pouze úzkou štěrbinu. Samec ji přes tuto štěrbinu krmí po celou dobu sezení na vejcích a krmení mláďat. V dutině zůstává s mláďaty 80 i více dnů. 

Zajímavosti:
- vytváří tři poddruhy, které se liší tvarem rohovinové "přilby" na zobáku
- velký zobák má odlehčenou vnitřní strukturu. Přesto mají zoborožci srostlé krční obratle a silnější krční svaly, než je u ptáků obvyklé.

Ochrana druhu
Početní stavy se rok od roku snižují. Na vině je především ztráta přirozeného prostředí a neutuchající lov. 

Dvojzoborožec nosorožčí

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín