Open Nav

Čolek drobnoskvrnný
(Neurergus microspilotus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Čolek drobnoskvrnný

  • Domovina

    Irán, Irák, Turecko

  • Biotop

    horské potoky

  • Potrava

    drobný hmyz, červi

  • Velikost

    délka těla 14-15 cm

Čolek drobnoskvrný přežívá ve volné přírodě na hranicích Iráku, Iránu a Turecka pouze v několika malých lokalitách. Oblast zasáhly v posledních letech velká sucha, další snížení populace přinesly odklony toků pro zemědělství, používání pesticidů a nelegální sběr. Páření probíhá v blízkosti vody. Sameček klade na zem spermie v podobě váčku, tzv. spermatofor. Samička ho sebere do kloakálního otvoru, kde dojde k oplodnění vajíček. Samička pak uloží vajíčka do vody, většinou na spodní stranu kamenů. Larvy se líhnou po několika týdnech. Ke kompletní proměně dochází za 2 měsíce.

Zajímavosti:
- je extrémně citlivý na sebemenší znečistění vody.

Ochrana druhu
Kriticky ohrožený.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín