Open Nav

Čimango falklandský
(Phalcoboenus australis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Čimango falklandský

  • Domovina

    Falklandské ostrovy, Ohňová země

  • Biotop

    nížiny, skalnaté pobřeží

  • Potrava

    mršiny zvířat

  • Velikost

    Hmotnost 1,2 kg
    Délka 53-65 cm

Čimango falklandský je dravec dosahující zhruba velikosti káněte. Je to typický mrchožrout. Živí se i mořskými živočichy. Kromě mršin a vodních tvorů je schopen napadnout i slabé nebo nepohyblivé zvíře do velikosti ovce. Silou nárazu se kořist překulí, není schopna se dále pohybovat a po několika dnech umírá hladem a žízní. K lovu využívá silných nohou a tupého, ale silného zobáku. Pokud není k dispozici jiný druh potravy, nepohrdne ovšem ani hmyzem. Pár své hnízdo z větviček, trávy a vlny buduje na mořských útesech. O mláďata pečují oba dva rodiče.

Zajímavosti:
- Čimango vydává pronikavý zvuk podobný dvouoktávovému pištění. Má přitom zakloněnou hlavu a zvuky opakuje pravidelně po 8 až 10 vteřinách.

Ochrana druhu
Následkem neustálého pronásledování se celkový počet ptáků snížil na tisíc párů, z toho přímo Falklandy obývá 400 čimangů.

Čimango falklandský

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín