Open Nav

Chvostan bělolící
(Pithecia pithecia)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Chvostan bělolící

  • Domovina

    jižní a východní Venezuela, SV Brazílie

  • Biotop

    deštný prales

  • Potrava

    plody, semana, listy, drobní obratlovci

  • Velikost

    hmotnost 1,7-2,4 kg
    délka 30-48 cm, ocas 33-45 cm

Pro chvostany je typický pohlavní dimorfismus – samec je černý s bělavým obličejem a černým nosem, samice má šedohnědou srst a tmavý obličej. I přes svůj neohrabaný vzhled se po větvích pohybují velmi obratně. Někdy se jim také říká „létající opice". Žijí v malých rodinných skupinách, které tvoří rodičovský pár a 2-3 potomci. Po 170 dnech březosti rodí samice jediné mládě. To se ihned po porodu přichytne své matky, s péčí pomáhá i samec a starší sourozenci. V půl roce života je mládě zcela samostatné, s rodinou však zůstává i v dalších letech.

Zajímavosti:
- své jméno dostali chvostani podle dlouhého huňatého ocasu
- díky výraznému pohlavnímu dimorfismu jsou označováni jako nejpodivnější opice Nového světa.

Ochrana druhu
Není ohrožen.

Chvostan bělolící

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín