Open Nav

Čáp sedlatý
(Ephippiorhynchus senegalensis)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Čáp sedlatý

  • Domovina

    subsaharská Afrika

  • Biotop

    mokřiny, břehy řek

  • Potrava

    ryby, plazi, obojživelníci, hmyz

  • Velikost

    Hmotnost 6 kg
    Délka 145-150 cm

Čáp sedlatý patří společně s volavkami, kladivouši, ibisy a kolpíky do skupiny brodivých ptáků. Své jméno získal podle kožovitého žlutého výrůstku ve tvaru sedla u kořene horního zobáku. Zvláštností je rozdílné zbarvení oka mezi pohlavími. Samec má duhovku hnědou, samička žlutou. U mláďat je duhovka šedá, charakteristická barva se objeví ve druhém roce života. Pár si hnízdo staví na stromech, jako stavební materiál využívá rákosí, trávu a bláto. O vejce i mláďata pečují oba dva rodiče. Při velkém vedru mláďata polévají vodou přinesenou v zobáku.

Zajímavosti:
- V Evropě chová tento druh čápa pouze 13 zoo. Prozatím se odchov mláďat podařil pouze v americké Zoo Dallas.

Ochrana druhu:
I když nepatří mezi druhy, které jsou ve volné přírodě časté, riziko vyhynutí je zatím jen velmi nízké.

Čáp sedlatý

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín