Open Nav

Ara vojenský
(Ara militaris mexicana)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ara vojenský

  • Domovina

    nás poddruh žije pouze v Mexiku

  • Biotop

    nížinný až horské lesy

  • Potrava

    ovoce, oříšky, semena

  • Velikost

    hmotnost 1-1,2 kg
    délka 65-76 cm

Arové jsou velcí a pestře zbarvení papoušci s dlouhým stupňovitým ocasem. Stejně jako ostatní papoušci mají prsty na nohou postavené po dvou proti sobě – 1. a 4. prst směřují dozadu, 2. a 3. prst dopředu (tzv. zygodaktylie). Tato adaptace umožňuje papouškům nejen šplhání po stromech, ale také obratnou manipulaci s potravou. Velká hlava nese silný zahnutý zobák, jehož horní čelist se pohybuje nahoru a dolů, spodní zepředu dozadu, ale také do stran, což dovoluje rozlousknout i ty nejtvrdší ořechy. Pro všechny papoušky je typický obratný jazyk s velkým počtem chuťových a hmatových tělísek, velké vole a žláznatý a svalnatý žaludek. Charakteristický je také relativně velký a vyvinutý mozek. Na těle chybí mazová kostrční žláza.

Prostředí a stanoviště:
Žije v lesích nížin i hor až do výšky 2600 m n.m., v Andách byl pozorován dokonce ve 3500 m. V porostech kolem vodních toků zasahuje až do polopouštních a pouštních oblastí. Obvykle se vyhýbá tropickým deštným lesům.

Způsob života:
I když žijí v hejnech, jsou monogamní, tzn. že žijí prakticky celý život s jediným partnerem. Jejich svazek zaniká zpravidla pouze v případě, že jeden z partnerů uhyne. Hejna se vydávají na stromy, kde právě dozrává potrava, a večer všichni nocují společně na jednom místě.

Způsob obživy:
Živí se hlavně ovocem, oříšky a semeny.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 2. až 4. roce života
Délka inkubace: 24 – 26 dní
Počet vajec: 2 - 3
Doba odchovu mláďat: 12 – 13 týdnů
Arové jsou monogamní a celý život tráví v jednom páru.Svazek mezi oběma partnery je po celý život velmi pevný. Vlastnímu páření předcházejí složité zásnubní rituály, při jednom z nich dokonce samec svoji samičku krmí. Jako většina papoušků hnízdí i arové v dutinách. Vybraný otvor bývá umístěn vysoko, zhruba 20 m nad zemí. Vylíhlá mláďata jsou krmena rostlinnou kaší, kterou jim vyvrhují rodiče.

Ochrana druhu:
Největším nebezpečím je pokračující kácení tropických pralesů a odchyt ptáků pro chov v zajetí. Mexický poddruh je zapsán v CITES I.

Zajímavosti:
- Papouščí jazyk obsahuje značný počet chuťových a hmatových tělísek, a tak poskytuje svému nositeli informace o potravě. Papoušci totiž stejně jako mnoho jiných ptáků nemají čich.
- Často si potravu podávají do zobáku nohama a bylo zjištěno, že mohou být také děleni na leváky a praváky.


Zvířata v ZOO Zlín:
1 samec a 2 samice
- chov započal v roce 1999, kdy zoo získala 2 páry papoušků z mexické ZOO Puebla
- v roce 2012 jsme odchovali 4 mláďata

Ara vojenský

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín