Open Nav

Ara rudobřichý
(Orthopsittaca manilata)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ara rudobřichý

  • Domovina

    sever Jižní Ameriky

  • Biotop

    bažinaté porosty, plantáže

  • Potrava

    plody mauritíjské palmy

  • Velikost

    hmotnost 290-390 g
    délka 50 cm

Tento menší druh ary má zelené zbarvení s olivovým hřbetem a hnědavě červenou spodní částí břicha. Jeho hlas není tak silný jako u ostatních arů-připomíná naříkání a vřískání. Od jiných arů se liší svým způsobem života. Je to potravní specialista. Téměř 100 % jeho potravy ve volné přírodě tvoří plody mauritíjské palmy (Mauritia flexuosa). Plody obsahují velké množství beta-karotenu, který jako jediný z vitamínů A nepotřebuje ke vstřebání tuk. V zajetí má nedostatek vitamínu A fatální následky. Hnízdí v dutinách palem, mláďata se líhnou po 25 dnech. 

Zajímavosti:
- Ara rudobřichý je nejbližším příbuzným nejohroženějšího druhu rodu ara, což je ara Spixův (škraboškový).
- Při chovu v zajetí má velké sklony k tloustnutí. Proto nemůže přijímat tučnou potravu, jako jsou různé druhy ořechů.  Vyžaduje mnoho čerstvé i vařené zeleniny, např. mrkve (kvůli beta-karotenu).

 

Ochrana druhu:
Není ohrožen.

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín