Open Nav

Ara arakanga
(Ara macao)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Ara arakanga

  • Domovina

    Střední a JIžní Amerika od Mexika až po Brazílii

  • Biotop

    vlhké nížinné i suché savanové lesy

  • Potrava

    plody, fíky, oříšky, palmové ořechy, hmyz

  • Velikost

    hmotnost 0,9-1,5 kg, délka těla 84-89 cm

Společným znakem arů a všech papouškovitých je jedinečné uzpůsobení prstů na nohou. Prsty jsou postaveny dva a dva proti sobě (tzv. zygodaktylie), což papouškům usnadňuje uchopování předmětů. V době mimo hnízdění se sdružují do hejn až o sto kusech. Jsou to však monogamní ptáci, páry spolu setrvávají po celý život. Na snůšce po dobu 4 týdnů sedí pouze samice. Samec ji po celou dobu krmí. Papouščí holátko nemá po vyklubání žádné peří. Roste rychle, první peří se objeví až po 4 týdnech. Rodiče o mláďata pečují po dobu 13 týdnů. Rodina však zůstává spolu až do dalšího hnízdění.

Ochrana druhu:
Stejně jako ostatní druhy papoušků ara i ara arakanga patří mezi ohrožené druhy a je zapsán v příloze CITES I (úplný zákaz obchodování).

Zajímavosti:
- Hnízdní stromy, ze kterých domorodci mláďata vybírají a ochočují, jsou často rodinným majetkem a dědí se z generace na generaci.
- Jako většina papoušků i arové mají jednu nohu šikovnější než druhou.

Ara arakanga

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín