Open Nav

Antilopa jelení
(Antilope cervicapra)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Antilopa jelení

  • Domovina

    východní Pákistán, Indie a Nepál

  • Biotop

    nížiny až polopouště

  • Potrava

    tráva, listí, květy, plody

  • Velikost

    hmotnost 35-50 kg, délka těla 1,2-1,5 m

Antilopa jelení je jednou z mála antilop s výrazným pohlavním rozdílem ve zbarvení. Samice a mladí samci jsou jsou žlutavohnědaví se světlým břichem, naopak dospělí samci mají tmavohnědou až černou barvu, která přechází v bílé břicho. Spirálově stočené rohy (50-60 cm) vyrůstají jen samcům. Delší, 50 – 60 cm dlouhé, spirálově stočené a výrazně vrubované rohy vyrůstají jen samcům. Žijí ve stádech o pěti až šesti zvířat. Samci jsou silně teritoriální, samice během své trasy křižují několik samčích teritorií. Březost trvá 180 dní, samice rodí jedno mládě, které dospívá nejdříve v 18 měsících.

Zajímavosti:
- Je jedním z nejrychlejších suchozemských zvířat. Dokáže běžet rychlostí až 72 km/h.
- V případě nebezpečí je celé stádo varováno členem, který začne náhle vyskakovat vysoko do vzduchu.

Ochrana druhu:
Dnes zůstává v Indii jen 10 000 kusů. V některých oblastech, např. v Nepálu, je tato antilopa již téměř vyhubena. Hlavní příčinou poklesu početnosti je intenzivní lov a rozvoj zemědělství.

Antilopa jelení

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín