Open Nav

Adax
(Addax nasomaculatus)

Úvod Zvířata Zvířata dle abecedy Adax

  • Domovina

    Mauritánie až Súdán

  • Biotop

    pouště a polopouště

  • Potrava

    pouštní rostliny, byliny, akácie

  • Velikost

    hmotnost 60-135 kg
    délka těla 1,2-1,8 m

Ze všech antilop je adax nejlépe přizpůsoben k životu v pouštních podmínkách. Široká a plochá kopyta mu usnadňují pohyb v písku a zásluhou fyziologických adaptací vydrží dlouho bez vody. Žijí v malých 5 až 15 členných stádech vedených dospělým samcem. Stádo nemá pevné teritorium, neustále se přesunuje a hledá potravu. Podobně jako u jiných přímorožců se i u adaxe většina mláďat rodí v určitém stejném období. Po březosti dlouhé 257 – 264 dní rodí samice jedno mládě, které dospívá nejdříve ve dvou letech svého života. Mládě váží po narození přibližně 6 kg.

Zajímavosti:
-
výborné hospodaření adaxů s tekutinami je dávno známé, saharští kočovníci z bachoru těchto antilop získávali na poušti tak potřebnou vodu
- byl kultovním zvířetem starého Egypta a považován zde za svaté.

Ochrana druhu:
V současné době přežívá ve volné přírodě asi jen 200 kusů této antilopy. Z tohoto důvodu je zařazen do Evropského záchovného programu (EEP). V zajetí se však rozmnožuje bez větších problémů.  

Adax

zůstAňtE s nÁmi v kOntAktu

JaK do zoO?

Výběrová řízení Poskytnuté dotace Povinné informace

Zřizovatel zoo je statutární město Zlín